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Board of Commissioners Policy

Interpretative Policy Relating to the Definition of “"Substantial
Improvement” in Section 6.08 (Flood Damage Prevention) of the

Town's Code of Ordinances
(Adoption Date: April 6, 1992)
(Updated June 4, 2003)

It is the policy of The Town of Nags Head that the term, “substantial improvement”, as set
forth in the Town’s Code of Ordinances, shall be interpreted in the manner set forth in the
attached letter to Mr. Mike Adams, Deputy Director, Planning Division, City of Huntington
Beach, California, dated March 8, 1988, from Mr. Frank Thomas, Assistant Administrator, Office
of Loss Reduction, FEMA, Washington, D.C. Therefore, the Planning Department shall use the
referenced letter as a guideline in making its own interpretation of the Town’s ordinance.

Responsible for Update: Director of Planning and Development



Federal Emergency Management Agency
Woashington, D.C. 20472
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Mr. Mike Adams
Deputy Director, Flanning Division
Department of Community Devalopment
City of Huntington Beach

2000 Main Street

Huntington Beach, California 92648

Dear Mr. Adams:

This is in response to your letter of January 25, 1988 regarding
various aspects of the sucstantial improvement definition (4&
CFR s.59.1) as it relates to the regulations of the National
Flood Insurance Frogram (NFiF). Thank you for giving the Federal
Emergency Management Agency (FEMA) an opportunity to raspond to
your inquires. I apologiza fer the delayed response, but some
of the situational examples and questions you posed required an
incdepth look into new areas of the substantial improvement

definition. Below, I have'attempted to address eacn question in
the order in which you posad them.
[

Floodplain management reguireaments for sdbstantially improved
structures under s.60.3(c) of the NFIP requlations ditverentiates
between residential and non-reasidential structures. Section
&60.3(c)(2) "requires that all new construction and substantial
improvements of residential structures within Zones Al1-30, AE and
AH zones cn the community's FIRM have the iowest floor (including
basement) elevated to or above the base flood 1lavel, unless the
community is granted an exception by the Administrator for the
allowance of basements in accordance with s.60.6(b). Section
60.3(c)(3) *“requires that all rew construction and substantial
improvements of non-residential structures within Jones A1-30, AE
and AH on the community's firm (i) have the lowest floor
(including bassment) elevated to or above the base flood lavel
or, (ii) together with attendant utility and sanitary facilities,
be designaed so that beiow the base flood level the structure is
watertight with walls substantially impermeable to the passage of
water and with Structural components having the capabiiity of
resisting hydrostatic -ana hydrodynamic loads and effects of
buoyancy.* '
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In answering vyour 1nquires, I have made the assumpticn that all
structures in quasticon are pra-FIiRM (existing) ra2sidential =2nd,
therefore, subject ° to the praovision for substantisil., improved
structures in s.60.3.c)1(2). In addizion, I have assumed that the
residential struciures “aujacent to the Santa Ana River" srz not
in a designat:ad floodwav.

ADDITIONS / RECONSTRUCT.IONS / REHABILITATIDN§~

You requssted a detinition ang explanation of tne a:fTerence
between "reaconstruction" end "sdditians", You also requestad 3
claritication as tg when €sch  is considered s suCstantial
impravemernt, tharasby requiring comsliance with $.80.3{z) 12, The
substential 1mprovement detinic:on actually impacts, ror

but tnree general types of alteration: (a) adaitisns, {n)
reconstruction (repair due to Gamage’, and (c) rehatiiittaticn.,

The first ganeral cacegary, additions, is gafinsad 33 3

alteration to an ex1stira structure which results in any incrEase

in its fTloor arsa. That s, under the precent Je¥ i bion a7
=

- . U — . .
"substantial impraovemant", 1T &an existing structure ot
floodplain is physicaliy enlarged and the cos: of the enisrgement

oeTo

equals or exceeds SO0% of the market value of the sStructure pevore
enlargement, then the existing siructure is “onsidered to hava
been substantially impiroved and s subject to NFIF requirements
(i.e., elevation). Howaver, 1T the area of enlargement (tha

addition) complies with NFIF regqulations (i.e., ig elavated to or
above BFE), the ex1sting portion af the structure does not Save
to be elevated. Aiso, actuarial insurance rates will not apply to
the addition, and the entire strucsur wiil r2tain 1ts ore-FIRM
{subsidizea,) rates.

The SEC0gG Categnry, raconssruction {ra@pair of  damaqgzg
structures), is constituted by the r2buildinrg of  an EN1S TN
structure whicn has bzen partially or complatel. destrovad by anw
cause te.q., fire, wind, finodag, etc.), without incressing =he
floor arma of the structure. Urcer the definition of "sucstantial
imprevemenc, if a partially destroyed structurs is reccnstructad

and the cost of the reconstiuction equals or 2iCceeads SOY% of che
market vaiue of the structure befora the demage. then the :ebuy:lt
structure ic considered a ‘substantial 1mproveman:® and is
sublact to NFJF requirements (i.e., elevation) and actus~iei




C

¥V}

CEL—-FIRM) insureance rates. By soSrevicus FEMAa policy, the “"cggt

tn the substantiai 1mpro»=m=nf devinitien means ranagr

all damages szustdined and, ‘theretfar=, cannot raflect a lavel

repairs which is iess than the smount o7 daemayes sutifered.

S, a building wnizh sustains gamsges zxceeding S0% of its
market value will pe subject ta the substantial improvement ule,

2ven 17 th2 actual caost of resair is raducsd below_ tha 350%
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third category, rehabilitation, includes any i1mprovements and
dirs which are made to the interior and exter ior ofF an
3ting structure. oput whicn do not resclt in any incrzasze in
SGr srea of the =bructure. Acccrding  tn the presznt
on of "suostantial xmorovemert" any rensbilitation of an

tructur=, the cost of which equals cr exceeds S5G% a¥
t wvalue af the structure, 1s subiect to tne zame
plain management requ:i:rements 4% new construction (j.e.,
€16n) ang actuarial insdrance rates.
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it musz be rec: ed ~tnat therea are cases where the three
acovemertionsd tyaoesz of improvements are comtinations :
FCrr ExamD:e€. when an ddzcxon:l room is affixea onto an
tructurs., but  tha adaacent rgom or rooms in the
structure are simultsneousliy renab:lit tated to match the s
sf the addition. Ciry in the case or reconstruc:ion arfter damae

when an additionzl room or rooms are simultaneously built.

In the czase wnerz twa tyoes of aiterations are combined tn
constitute - a suostantiel impraovement, the meore restrictive
category snould be used to apply floodglain management and
insurance provisions., For example, when there is an alterstion
Tthat combines a reihabilitation and an addition, the entice

alteration is ccnsidered a rehabilitation, and the whoie
structura2 must bpeo eievatad., - Obviously, the question of dearee
&rises. whet cegree or improvement attributable Lo
TEhaoilrtation  wouig Coustitute the entirz altsration b=ing
Considerad s rzrapilitatinn? In expandina a residence with
anathzr  room, 17 the "shs solute minimum” ajteration of the

existing structure occurs, then the improvement is cunsidered an
addition and oniy 1t nas to be elevated. The "absolute mininum~
eccurs whnen the sxtarior wall dividing the addition from tha

existing structure ic not demeclished, and oanly an entrance
{i.e.,doarway) g tae addition is conscructed 10 the wall. I f
the exterior wsl!l isg Gdemolished, then the alteration ;e

considerad a renatili itation, npoct an saddition, and the ent::re

structurs must . be elevated,
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Caseas invalving combinations gof r2consiructions (repair due tg
damage’ and additions are. adlways considerad “2constructions ang
the entire structure must be elevatad. Determins:ions in raseg
involving combinations of réconstructinns and rShabilitations are
NGt neczssary since the floodplain Managemz=nt ang insurance

implications are identical for both.

[n the tirst szt of questions, you also asked zbout the rule on a
freestanging structure built immediately ddjacent, but not
connect=d, tg azn existing (pra—-FIRM) structura located in the
floodplain. There ' ara two  types gof detached ("Freestandxng“)
structurss: Accessory structures angd all other structures,
Detaches structures wihich comply With cartajan Perfarmanca
standargs can te consicered "accsssory structurss" g, & commun: &y
and do net Necessarily have tg ke eievated (see tha discussion aon
datachec darages and accessory Structures btelouw Tar thssa
perrormance standardsg . Ail other detached Structures witicn do
Nct me=t these standards are subject to the S&meé recuirszmentsg as
ROSE-FISM (new! Constructiosn and the lowest vicar aust be
elevated to or above the BEFE,

¢ question, "“I[rf the adcition is attacheg to a pre-Fiom
structurz but 2levated and built to the vloodoiasin standargs., i
ition subjact to sthe S0% sub antial ‘MErovement ruias",

wared in the"paragraon abcve which detinrsd *adzgitions".,

“IT nct, when is an improvement which jsg 2levated &nd msets
floodpizin raguiations subject to tre S0%  ryutere. {¥ the cos:
of an improvement equals or excesds S0Y% of market vaive, it is
consider=ad g substantisl] improvement. When th:s happens, the pre-
FIRM structure becomes subject tg the Same requirements os post-
FIRM (naw) construction and tha lowest floor must be elaevated to
or atove the BFE. As stated abave, in cases of rehabilitation
and recanstruction this appiies te the entirs Structure. wWwith
édditions, cnly the expansion has toc be elevateaq.

Your next gat ot questicns concerns &0ding s second story to a
pre-FrIRH structura. .A second story “"addition" is interpretecd as

e
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4 ranabiiitacicn since 1t Wouid normslly involve tsaring off
existing roct {removal of the dividing exterior wall in the ¢
oT a laiesra: aadifion alsg Constitutes g rehacilitation,
Previously describec). If the cost of Cénstructing the second
Story, includ:ng remowval of the roor, is equal to or Grzater than
SO% oF the mérket value of the existing structurs befora the
altaration, :na entira structure Must be elevatad t:g Cr sbove BF:s
and actuarial vlood insurance rates will be dss2ss&2C. The issue
at hand is tha d2pendence of the £8cond =tery an the walls o7 the
existing structurs ror suppoart. Becaucse these walls a&re
Suscentibla +a structural damage and collapse by Cirect contact
of watar, and 80ssibly by current, waves ang transpaor-tadg debrig,
the s=conc Story is aleo considerad to be at risk and, therefaorse,
NoT exemct from substantial improvement.,

In the case e7 second story additicns, wvou askad ¥ féoodcrocfinq
rather chan elevation is Corsidered as an cption to stesi-
compliance. As praviously ‘stated, under (s.36.2(c1(g); drv or

watertight flcodproofing ef “residential® Structures is not
considarsg an accepfable alternative Tar Compliancs.
Iimplemerntaticn aof floodprcofzng measures ta  a residentiay
Strictura in li=2y of elevaticn F2quire2s  issuance of 2 varilancs
(2.6U.3(2)) bty the dﬁmmunicy. For insurance durpocses. a
flocdproofad rasidential Structur=s  jg still " ratag actuariajiiy
accercing to  its tirs tlcor elevapion, and thus ina guwner My

Pay mucr highsr annuail Premiums than for an elevated structure,
Therefore, without a variance, anlv elevation, nct fEcodorocf:ng.
of tne first tioor of A Substantially improved eéxi1sting structura

is permiss:bie, \

ATTACHED GARAGE/DETACHED GARAGES and_OTHER ACCESSORY STRUCTURES

You ask wien additions that are not in conflict with MFj#
regulaticns inciuded In  the total “"cost cf repair-"  ro-
determiﬂing substantial improvement:. fou provide;ae an exampie,
én acdit:on to an existing garage which is not habitabie and net
reguireg to 5= elevated above BFE. VYou ack iT the acditicn to
the garage g exeampt or reaguired to be flooudorooted.
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There are generally tws fypes of garages: Detacheag Q&r43es ars
NO way connected to ths Trame of the existing structure anag
be constructad 3uch that they are Considereg sccess
structures; Attsched =Erages are connectsad to the exiszci
structure. and for flcoog cplain management Purpcses are treate= a
enclosures below the BFE.

Attached Garaces

In caszs of new (post-rIXM) construction, a garage at:ached
the main stiucture is exempt from the elevctxon raouirsmenz
5.60.3(e)(3) iT it isg vsad solely for parking, buila d1ng accss
Or storsge and iT it mssts the 7ollowing reguirements:

o re o
.30

1) MNo machinery or squipment which servica 3 buiiding sucn
furnaces, air ccnrd itioners, heat Pumds, hot water heatsr
washars, dryars, alevator lift 2qu:ipment, zieciricaj
Juncticn ana circuit breaker boxes, and fsod freezers, a
p=rm1tt d below the base flgod elevation: and

th
n

1
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i00r &and ceiling materis;s

E) All incterior w -f1 lucat
cod elevaticn must be unvtinishes anra
da .
-t

a

below the GLase
&
)

resistant to amsage; and

d) The wails c¢f anv =2nclosad dr2a below the base fiscyg
elevation amus ce constructed in & manner to pirevs
flotation, collapse, and latersi movement of the structure, and
meet the openings requirement in s. 60 S(c 9y,

Howaver, even 1f an addition [rehab111tat10n reconsiructionl to
an attached qaraoe complies with the abovementlonnd conditiang
such that 1t is cornsistant in design ang use with the =~1s;:.q
garage (which also mestyg these condxfions), the cost of &k
addition must still ba counted toward the “cost of ¢
improvement" fer the ent ire structure.

Detached Garaoes anc Ctner Accesscry Structures

3J

—F IRM) construction, a Garage cdetachen rom
an existing structur2 1is exempt ftrom the elevatiagn ra2quirement in
S.60.3(ci(3) if it comst:tutes s minimsl investment, is used cnly
tor parking and limiced storage, and 1f, at a minimum, <he
feliowing conciticns are met (ncte that these conditions zar=
applicabie to al: sccs S8Cry structures;:

In cases o7 new ‘post

-
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1) Use of the garage must be restricted to parking and limiteq
storage. '

2) The garage must be built using unfinished and flood damage
resistent materials. :

3) The gafage must be adequately anchored to prevent
flotation, collapse, or lateral mavement of the structure
and meet the opening requirFments in $.60.3(c)(5).

4) Any mechaniéal and utility equipment in the gsarage must be
elevated to or above the BFE or floodproofed.

) The garaga must comply with floodway éncroachment
Provisions at S.60.3(c)(10) or (d)(3). :

If feasible, the Office of Loss Reduction would recommend that
detached garages and other detached 4ccessory structures be
elevated to or above the BFE to minimize damage to the structure
and ta vehicles and to other stored contents, However, it jg the
discretion of the community whether tg require or éncourage the
elevation of accessory structures.
: -

For determining substantial improvement, accessory structures are
treated entirely separate from the main existing structure.
Therefore, . the cost of an addition to a detached garage is
compared to the market value of that garage to determine if it

has been substantially improved. - Nonetheless, if an addition.

Creconstruction, rehabilitationl to 3 garage meets the above
-mentioned conditions such that it is consistent in design and use
with the garage (which also meets ‘these conditions), then the
addition can be considered to be in compliance with NFIP
regulations.

In’ ofder .to permit detached garages or any type accessory
structure which is not elevated gr dry floodproofed, the
community would have to include conditions, equivalent to those
listed above, in its ordinance or require the issuance of
variances (s.60.6(a)), -

v




MARKET VALUE

It appears that essentially vyou are addressing the detached
garage/accessory structure issue with your first two questions in

section ftour: "When is a garage included in determining the
value of the structure? Is it consider=d to be non-residential
or exempt?". When a garage.,is attached to the building it is to

be used in calculating tha market value Tor the entire structure.
Accessory structures, including detached garages, are not used 1in
market value determinations for the main existing structure,
because, as stated above, an accessory siructures is considered a
separate building having its own market value.

Your last question asks, "are floodplain regulations applicable
to washer-dryer 1locations?® Laundry equipment or a workshap
placed in an attached or detached garage (ar any accessory
structure) of a new (post-FIRM) structura would not be permitted
since it would change the yse of the garaga to something besides
limited storage, building access, or parking (previously statad
ucse conditions far detacheq garages and asccesscry structures)..

I hope that these policy and regulation interpretations have
adequately answered your questions on substantial improvement.
If you have any  questions about speciftic items in this latter, -
please contact Todd Davison of my ‘statf (202/646-3448). If you -
should experience cases in the field that do not exactly fall
under the scenarios and conditions herein described, please
contact the FEMA Regional Natural & Technological Hazards
Division, in your case Region IX in San Francisco.

Sincerely,

ol A Dl —

Frank H. fhomas,
Assistant Acdministrator
Office of Loss Reductionin
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